Confidencen Opera & Music Festival 2022

Confidencen Opera & Music Festival 2022

Festivalprogram 2022

 

Confidencen Opera & Music Festival 2022 presentation

Opera

Joseph Martin Kraus: Proserpin

Efter 240 år är det en stor glädje att äntligen återbörda operan Proserpin, Joseph Martin Kraus mästerverk, till Confidencen där den uruppfördes 1781 i närvaro av teaterkungen Gustav III. Berättelsen kretsar kring gudadottern Proserpin och de kärleksäventyr och förvecklingar som följer i hennes spår. Operan gjorde succé hos hovet och Kraus musik har en skönhet och kraft som slår an hos lyssnaren också idag. Stormande passion hos de unga älskande, förtvivlan hos en mor som tror sig förlorat sin dotter, självmordstankar som följd av olycklig kärlek, allt detta kläs i musik som klingar av Mozart, av Gluck, av Haydn – ja, den europeiska tradition Kraus tog med sig till sitt nya hemland. Samtidigt har musiken en omisskännlig särprägel av Kraus vilja att skapa något nytt och fantastiskt i en revolutionär och orolig tid.

Spelas: 28/7 – 20/8
Musik
: Joseph Martin Kraus
Dirigent: Olof Boman
Regissör och koreograf: Sara Ekman
Dramaturg: Ola Simonsson
Scenograf: Christer Nilsson
Ljusdesign: Sofie Anderson (Lumination of Sweden)
Kostymdesigner: Anna Kjellsdotter
Maskdesign: Elin Gradin och Catha Lundin
Medverkande: Madeleine Allsop Proserpin, Sanna Gibbs Cyane, Susanna Stern Ceres, Wiktor Sundqvist Atis, Anton Eriksson Pluto, Richard Hamrin Jupiter/Gustav III, Oskar Webrell Joseph Kraus, Lisa Carlioth, Eleonora Poignant, Emma Österberg, Mathilda Sidén Silfver, Mikael Stenbaek, Patrik Kesselmark, Arash Azarbad och Jonas Törnquist
Confidencen Opera & Music Orchestra med Peter Spissky konsertmästare
Biljettpris: 405–540 kronor
Längd: ca 2 timmar och 20 minuter inklusive paus

Föreställningarna 17 och 18 augusti spelas in för Sveriges Radio.

Köp biljetter >

 

Konsertföreställning

Ceciliavespern

Aftonen vet, vad morgonen inte anar
Robert Frost

När sommardagen svalnar mot kväll bjuder vi in publiken till en konsertföreställning som inspirerats av kvällsliga möten, både mänskliga, gudomliga och musikaliska. Musik av John Dowland, Johann Sebastian Bach, Henry Purcell, Claudio Monteverdi med flera bildar det klingande rummet. Teatersalongen, foajéerna och människorna – sångarna och instrumentalisterna men också publiken bildar det visuella rummet. Inga fasta sittplatser kommer att finnas utan istället kan du som publik röra dig fritt i rummet och uppleva musikernas toner och rörelser nära eller på avstånd eller finna en plats i rummets mitt och omslutas av musik från alla håll.

Här presenteras två av Sveriges finaste sångare vad gäller musikalisk närvaro och publikkontakt, Carl Ackerfeldt och Daniel Carlsson, i denna konsertföreställning där sakral och profan musik tillsammans bildar en scenisk och koreografisk helhet i samspel med några av Europas främsta barockmusiker. Efter föreställningen är serveringen öppen och kanske uppstår spontant sång och spel medan augustikvällen mörknar.

Spelas: 3/8 kl. 19.00, 5/8 kl. 19.00 och 6/8 klockan 18.00
Musik: John Dowland, Johann Sebastian Bach, Henry Purcell, Claudio Monteverdi m. fl.
Regissör och koreograf: Clara Svärd
Scenograf: Marika Feinsilber
Ljusdesign: Joakim Ahlström (Lumination of Sweden)
Medverkande: Daniel Carlsson countertenor, Carl Ackerfeldt baryton
Peter Spissky violin I och musikalisk ledare, Emma Nyman violin II, Martin Lissola viola, Mime Brinkmann cello, Marcus Mohlin cembalo/orgel,  Simon Linné luta och Petra Ambrosi flöjt och oboe
Biljettpris: 285–380 kronor
Längd: 60 minuter

Köp biljetter >

 

Konsert

En confidence

– En fransk, en tysk och Bellman

Sjungen nu alla!
låt kärlek befalla
våra liv;
låt oss spelmän kalla
till tidsfördriv!

Ur Epistel no 25 av Carl Michael Bellman

Mitt i Carl Michael Bellmans brokiga 1700-talsvärld influerad av musik från Frankrike och Tyskland träffas i vår egen tid fyra sångglada män, skådespelaren Marika Lagercrantz och två eminenta nyckelharpister på Confidencens scen. Samma scen som Bellman själv stod på i sin tid. Då låg Sverige liksom alla länder mitt i världen samtidigt som alla världens länder fanns mitt i Sverige. Då som nu.

Spelas: 30/7 klockan 15.00
Scenisk gestaltning: Mårten Forslund
Medverkande: Erik Rydvall och Torbjörn Näsbom nyckelharpa, Marika Lagercrantz skådespelare, Mikael Stenbaek tenor, Patrik Kesselmark tenor, Arash Azarbad baryton och Jonas Törnquist bas   
Biljettpris: 240–320 kronor
Längd: 70 minuter

Köp biljetter >

 

Konsert

En confidence

Promenadkonsert i Ulriksdals slottspark

I slottets trapphall bjuder nyckelharpan och blockflöjten upp till barock och folkmusiksväng, i orangeriet möter oss cellons djupa ton bland sjuttonhundratalsstatyerna och i kapellet slingrar sig sopranernas röster tillsammans med lutan upp mot taket. Allt detta i en konsert som med två korta promenader binder samman tre musikaliska rum i Ulriksdals slottspark.

Obs! Konserten startar på tre ställen samtidigt: Orangeriet, Ulriksdals slottskapell och huvudingången på Ulriksdals slott. Kolla på din biljett vad som gäller!

I Orangeriet och på Ulriksdals slott finns endast sparsamt med sittplatser så det är bra att förbereda sig på att stå under dessa delar av promenadkonserten.

Spelas: 6/8 klockan 16.00
Medverkande: Mime Brinkmann barockcello, Cecilia Widenheim konsthistoriker och chef på Tensta konsthall, Lisa Carlioth sopran, Mathilda Sidén Silfver mezzosopran, Simon Linné luta, Erik Rydvall nyckelharpa och Kristine West blockflöjt
Biljettpris: 240–320 kronor
Längd: 85 minuter

Köp biljetter >

 

Konsert

Sacred and Profane

Confidencen Opera & Music Festival Academy

Min religiositet består i en ödmjuk beundran för den högtstående ande som avslöjar sig själv i det lilla vi kan förstå om den fysiska världen.

Albert Einstein

Upplev framtidens storsångare när vi med stolthet presenterar årets upplaga av Confidencen Opera & Music Festival Academy, en akademi för unga sångare i samarbete med Anders Walls stiftelse. Fyra sångare får efter provsjungning varje år möjlighet att djupdyka i barockens repertoar och stil tillsammans med internationellt erkända coacher inom detta fält och i samspel med professionella musiker ur Confidencen Opera & Music Festival Orchestra. Sommaren 2022 ska akademien handla om italiensk profan musik från karneval och teater samt nordtysk sakral musik. Dessa repertoarer möts och skapar en konsertföreställning på teaterscenen som vi kallar Sacred and Profane. Den tar fasta på det som Albert Einstein talar om i citatet ovan, nämligen det som uppstår när kreativitetens ande tar gestalt i det fysiska. Kom och lyssna till morgondagens sångarstjärnor och smittas av den speciella energi som uppstår i mötet med ung begåvning och kunnig erfarenhet!

Confidencen Opera & Music Festival Academy möjliggörs genom generöst stöd från Anders Walls stiftelse. 

Spelas: 13/8 klockan 16.00
Regissör: Mira Bartov professor i musikdramaturgisk gestaltning
Medverkande: Sångare från Confidencen Opera & Music Festival Academy 2022, Anders J. Dahlin tenor och coach, Johan Hansson Lindström orgel och coach, Emma Nyman violin, Simon Linné luta, Pelle Hansen cello och Marcus Mohlin cembalo
Biljettpris: 210–280 kronor
Längd: 70 minuter

Köp biljetter >

 

Konsert

En confidence

Musikalisk utflykt till Haga

Turkiska kiosken är Gustav III:s första nybyggnad i Hagaparken och uppfördes efter hans anvisningar mellan åren 1786–1788. Här framförde Carl Michael Bellman en egenskriven pjäs inför kungen men i det vackra lusthuset hölls också middagar och fester samt politiska överläggningar.
I denna konsert låter vi berättelsen om det svenska 1700-talet som gick från krigsmakt till ett samhälle präglat av de nya vetenskaperna och Europas rika konst och musikliv, spelas upp av två av Sveriges främsta nyckelharpister, Torbjörn Näsbom och Erik Rydvall.

Spelas: 14/8 klockan 14.00
Medverkande: Torbjörn Näsbom och Erik Rydvall nyckelharpa, och NN ciceron
Biljettpris: 240–320 kronor
Längd: 60 minuter

Köp biljetter >

 

Konsert

En confidence

Festkonsert

Tempora mutantur, nos et mutamur in illis
(Tiderna förändras och vi i dem)

Vi avslutar 2022 års festival med en festkonsert där årets operatonsättare Joseph Martin Kraus får sällskap av sina samtida mästare Joseph Haydn och Wolfgang Amadeus Mozart. Från brev och andra källor vet vi att Haydn och Kraus träffades flera gånger, och att Haydn blev mycket bedrövad när han fick höra att ”ett bland det största snillen jag någonsin känt” dött så ung uppe i Stockholm 1792. Mozart och Kraus bodde under en tid på samma gata i Wien och Kraus var sannolikt den första att dirigera en mozartsymfoni i Stockholm 1789. I Confidencens fenomenala akustik klingar tre klassiska mästares musik in i vår egen tid. Då och där blir här och nu.

Program
Joseph Haydn (1733–1809) Symfoni nr 64 ”Tempora mutantur”
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) Konsertaria ”Bella mia fiamma” KV 528
Joseph Martin Kraus (1756–1792) Symfoni i c-moll, VB 142

Spelas: 20/8 klockan 15.00
Medverkande: Klara Ek sopran, Hannes Meidal skådespelare
Dirigent: 
Olof Boman
Konsertmästare: Peter Spissky
Confidencen Opera & Music Festival Orchestra
Biljettpris: 240–320 kronor
Längd: 70 minuter

Köp biljetter >