Confidencen sörjer Kjerstin Dellert

Confidencen sörjer Kjerstin Dellert

Operasångerskan och teaterchefen Kjerstin Dellert har gått bort vid en ålder av 92 år

Kjerstin Dellert har under morgonen stilla somnat in i hemmet i närvaro av sin man. Hon lämnar efter sig sin man Nils Åke Häggbom och sin son Thomas Dellert med familj. Kjerstin Dellert återuppbyggde och var verksam vid Ulriksdals slottsteater Confidencen under 42 år. Hon framträdde på Confidencen så sent som sommaren 2017.

– Kjerstin Dellert har en stor och alldeles speciell betydelse inom svenskt kulturliv. Vi sörjer hennes bortgång och känner samtidigt glädje, tacksamhet och stolthet över att hon under så många år drivit och engagerat sig i Confidencen. Vi kommer att minnas hennes brinnande engagemang, oräddhet och den värme och kärlek hon alltid visat sin omgivning. Våra tankar går nu till familjen och hennes nära och kära, säger Fredrik Forslund, VD på Confidencen.

Kjerstin Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg med operetten ”Sköna Helena” efter att ha vunnit ”The Arthur Godfrey Talent Scout Program” – en sångtävling i radion som sändes från en teater på Broadway i New York City, år 1947. Från 1950-talet var Kjerstin Dellert anställd vid Kungliga Operan och har under sin karriär spelat över 100 olika huvudroller. Hon har sjungit med operasångare som Jussi Björling och Elisabeth Söderström som hon senare även skapade tv-programmet ”Prima primadonnor” tillsammans med. Programmet hade som ambition – och lyckades med – att göra opera folkligt och lättillgängligt. Kjerstin Dellert har deltagit i Melodifestivalen och har arrangerat och initierat flera galor, bland andra Kungagalan vid H.M. Konungens och Drottningens bröllop 1976. Hon mottog senare H.M. Konungens medalj.

Hösten 1976 klev Kjerstin Dellert in i ruinerna av slottsteatern Confidencen tillsammans med Prinsessan Christina, Fru Magnuson, och påbörjade samma år det uppbyggnadsarbete som kom att bli hennes livsverk. Hon var en pionjär inom kultursektorn i Sverige när hon samlade in sponsorpengar och donationer från näringslivet för att restaurera och återuppbygga teatern, och var därmed delaktig i att etablera begreppet kultursponsring.

Presskontakt:
Ingrid Wittbom
Pressansvarig, Ulriksdals slottsteater Confidencen

ingrid@confidencen.se   / 08- 85 70 16