Gustav III:s första opera är tillbaka på scenen där den en gång uruppfördes

Gustav III:s första opera är tillbaka på scenen där den en gång uruppfördes

Lördag den 27 oktober klockan 14.00 spelar vi en öppen familjeföreställning av barnoperan Var är du Proserpin? ett gästspel av Operaverkstan, Malmö Opera.

Proserpin är nyfiken och vill upptäcka världen. Hennes mamma Ceres, är växtlighetens gudinna. Det är hon som ser till att träden grönskar och blommorna blommar. När Proserpin försvinner blir Ceres olycklig. I sin förtvivlan glömmer hon att sköta om naturen och växterna vissnar och dör. Var tog Proserpin vägen?

Var är du Proserpin? är en gudasaga om hur årstiderna blev till och är byggd på Joseph Martin Kraus opera,  Proserpin. Idén till verket om Proserpin kom från självaste kung Gustav III. Premiären hölls 1781 här på Confidencen inför kungen och hovet och blev en av de allra första svenska operorna.

I Operaverkstans version gestaltas verket av fyra sångare, en dansare och tre musiker. Musiken framförs på marimba, klarinett och fiol, kryddat med persisk fiol och armeniskt träblås. Var är du Proserpin? har spelats på Operaverkstan i Malmö under våren 2018. Nu avslutas turnén som har gått i Skåne under hösten på den plats där allting började – Confidencen, Ulriksdals slottsteater.

ROLLER
Ceres Malin Christensson, Cyane Helena Magnusson, Jupiter Tor Lind, Merkurius Sara Ekman
Pluto Maria Sanner

MUSIKER
Marimba Lars Ljungberg, Fiol/kamanche Hedda Heiskanen, Klarinett/duduk Jonas Loscia

Musik Joseph Martin Kraus
Libretto Johan Henric Kellgren

Orkestrering Lars Ljungberg
Kapellmästare Lars Ljungberg
Regi & bearbetning Maria Sundqvist

Scenografi & kostym Leif Persson
Koreografi Sara Ekman
Ljus Johanna Svensson