Confidencenbordet

Confidencen dukar upp för en ny säsong

Confidencen dukar upp för en ny säsong

Inför säsonginvigningen har vi med hjälp av Lars Eriksson, doktorand i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan, Campus Grythyttan på Örebro universitet, dukat upp vårt magiska bord table á confidence för att visa hur en supé kunde se ut på 1700-talet.

Table á confidence var 1700-talets lösning på en matsal där det inte behövdes någon uppassning! Matbordet dukades i en separat lokal, ofta i källarplanet i anslutning till köket. I taket fanns en skjutbar lucka som gjorde att en del av matsalsgolvet i våningen ovanför öppnade sig – och så hissades det dukade bordet upp till matsalen.

Sällskapet var på så sätt ”befriade” från att ha uppassning med tjänare vid bordet. Vilka kanske både störde och förde skvaller vidare. Som stumma betjänter fungerade istället Confidencens fyra servanter som också, precis som middagsbordet, kan vevas ned till våningen som ligger under matsalen för att där tömmas på smutsig disk och fyllas på med nya maträtter och drycker. För att därpå vevas upp till gästerna glädje igen.

Dukningen för festmåltiden i de högre samhällsklasserna på 1700-talet utgick från omgångsätandet, även benämnt som service à la francaise. Service à la francaise innebär att maträtterna står framdukade på bordet då gästerna sätter sig. Strukturen för denna dukningsform tog sin början under mitten av 1600-talet och sträckte sig fram till början av 1800-talet. Omgångarna var oftast tre till antalet. Det började med en soppomgång, därefter kom stekomgången och slutligen dessertomgången. Till varje omgång kunde det höra både 20 och 30 olika maträtter – allt beroende på måltidens status och värdens rikedom. Genom att maträtterna placerades ut på bordet så blev också gästernas placering en viktig del av måltidsarrangemanget – vissa exklusivare rätter fanns det kanske bara en mindre del av och dessa ställdes naturligtvis fram vid bordets finaste platser. Men att matens skulle serveras varm var naturligtvis ingen som förväntade sig.

Lars Eriksson kommer att hålla en föreläsning om det dukade 1700-tals bordet i höst men till säsongsinvigningen och under hela säsongen kommer man att kunna se bordet uppdukat, à la francaise, i hjärtat av teatern i Confidencenrummet.

 

————————-

Meddela om du är intresserad av pressbiljett till Lars Erikssons föreläsning eller någon av våra föreställningar.
För pressbiljetter, högupplösta bilder eller frågor kontakta gärna:

E-post: ingrid@confidencen.se  / Tel: 08- 85 70 16

mail: ingrid@confidencen.s telefon: 08- 85 70 16