Confidencen Opera & Music Festival 2021

Confidencen Opera & Music Festival 2021

Festivalprogram 2021 

Se kortintervjuer med några av de kreativa upphovspersonerna här!

 

Opera

Blow:Venus & Adonis
Purcell: Dido & Aeneas

 

I sommarens operaföreställning möter vi kärleken i dess ljuvaste, renaste och mest smärtsamma form gestaltad i vidunderlig musik av Englands två största barockkomponister: Henry Purcell och John Blow. I Blows opera Venus and Adonis drabbas kärleksparet mitt i kärleksruset av olyckan, och döden är helt plötsligt den realitet som skiljer dem åt. Efter paus följer Purcells opera Dido and Aeneas där bara döden finns som utväg för den förtvivlade drottning Dido när hon förstår att Aeneas kommer att lämna henne. Det låter sorgligt, ja, men vi blir inte lämnade där. Trösten i musiken ger hopp om en framtid för alla människor som förlorat någon älskad.

 

Spelas: 29/7 – 21/8
Musik
: John Blow och Henry Purcell
Dirigent: Olof Boman
Regissör: William Relton
Koreograf: Sara Ekman
Scenograf: Christer Nilsson
Ljusdesign: Sofie Anderson (Lumination of Sweden)
Kostymdesigner: Anna Kjellsdotter
Maskdesign: Elin Gradin och Catha Lundin
Medverkande: Ida Ränzlöv Venus/Dido, Bernt Ola Volungholen Adonis/Aeneas, Christina Larsson Malmberg Belinda, Rupert Enticknap Cupido/Sorceress, Lisa Carlioth, Mathilda Sidén Silfver, Mikael Stenbaek, Arash Azarbad 
Confidencen Opera & Music Orchestra med Peter Spissky konsertmästare
Biljettpris: 520 kronor
Längd: ca 2 timmar inklusive paus

Föreställningen den 17/8 spelas in för Sveriges Radio och 18/8 spelas in för SVT och Sveriges Radio.

Köp biljetter >

 

 

Konsertföreställning

Henry Purcell: Hail! Bright Cecilia!

O, ljuvlighet, att när man har ätit upp allt, druckit ur allt, talat om allt och dansat sina ben trötta, gå hem i den tysta timmen före soluppgången för att sova!
(ur Trollkarlens hatt, Tove Jansson)

Henry Purcells musik skriven till firandet av musikens skyddshelgon Sankta Cecilia 1682 är full av referenser till musikinstrument och sång, och den låter sångare och instrumentalister på de mest underbara vis hylla det universella språk som musiken är. Denna musik låter vi i denna konsertföreställning klinga från alla hörn i teatern och bjuder in till en musikalisk fest i Sara Ekmans och Leif Perssons visuella gestaltning.

Spelas: 3/8, 4/8, 5/8 klockan 19.00
Musik:  Henry Purcell
Dirigent: Olof Boman
Koreograf: Sara Ekman
Visuellt koncept: Leif Persson
Ljusdesign: Sofie Anderson (Lumination of Sweden)
Medverkande: Anders J Dahlin tenor, Anna Zander mezzosopran, Carl Ackerfeldt baryton, Love Tronner tenor, Philip Sherman tenor,
Confidencen Opera & Music Festival Choir
Confidencen Opera & Music Festival Academy
Confidencen Opera & Music Orchestra
Konsertmästare: Peter Spissky
Biljettpris: 360 kronor
Längd: 1 timme

Köp biljetter >

 

Konsert

En confidence

– Shakespeare i musiken och musiken i Shakespeare

If music be the food of love, play on (ur Trettondagsafton, William Shakespeare)

Följ med när skådespelaren Marika Lagercrantz tillsammans med countertenoren Rupert Enticknap, barytonen Bernt Ola Volungholen och lutenisten Jonas Nordberg tar oss med in i Shakespeares orduniversum och låter musik som fötts i inspiration från detta fylla teatern!

Texter av William Shakespeare och musik av John Dowland m. fl.

Spelas: 31/7 klockan 15.00
Medverkande: Rupert Enticknap countertenor, Bernt Ola Volungholen baryton, Jonas Nordberg luta och Marika Lagercrantz skådespelare  
Biljettpris: 280 kronor
Längd: 70 minuter

Köp biljetter >

 

Konsert

En confidence

En fidence
En danse

Barocktidens musik är dansmusik även när ingen dansare är närvarande. Den tidens musiker tog avstamp i själva rörelsen när de satte igång rörbladens och strängarnas vibrationer. Så gör även de eminenta barockmusiker vi i dagens konsert hälsar välkomna tillbaka till Confidencens scen. Men vad händer om vi bjuder upp till dans till dessa vibrationer? Dansaren Noah Hellwig har dykt ner i rörelsens inspirationskällor men också i barockträdgårdens vindlingar och den geometriska mandalans mönster när han möter musikerna för att se vad som händer när de gör ett gemensamt avstamp. I ett samspel mellan instrument och kroppar men också med det underbara rum som Confidencens salong och scen bildar, bjuds publiken in till denna musikaliska och visuella rörelsevärld.

 

Spelas: 7/8 klockan 15.00
Medverkande: Peter Spissky violinMime Yamahiro Brinkmann cello, Petra Ambrosi blockflöjt/oboe, Marcus Mohlin cembalo och Noah Hellwig dansare & koreograf
Biljettpris: 280 kronor
Längd: 70 minuter

Köp biljetter >

 

Konsert

Marc-Antoine Charpentier: Les arts florissants

–  Confidencen Opera & Music Festival Academy

Upplev framtidens storsångare när vi med stolthet presenterar årets upplaga av Confidencen Opera & Music Festival Academy, en akademi för unga sångare i samarbete med Anders Walls stiftelse. Fyra sångare har valts ut att fördjupa sina kunskaper inom barockens stilideal tillsammans med internationellt erkända coacher och medverkar både i konsertföreställningen Hail! Bright Cecilia och i ett konsertprogram med musik av den franska barockens mästare.

Confidencen Opera & Music Festival Academy möjliggörs genom generöst stöd från Anders Walls stiftelse. 

Spelas: 14/8 klockan 16.00
Medverkande: Sångare från Confidencen Opera & Music Festival Academy, Anders J. Dahlin tenor och coach, Johan Hansson Lindström orgel och coach, Katarina Bengtsson Dennis violin, Rebecka Karlsson violin, Martin Lissola viola, Nora Roll viola da gamba och Simon Linné luta
Biljettpris: 220 kronor
Längd: 60 minuter

Köp biljetter >

 

Konsert

En confidence

Musiken och förnuftet

Det är den invärtes människan som lever och ger den utvärtes liv.
Emanuel Swedenborg (1688-1772)

1700-talet är inte vilket århundrade som helst. Få perioder i Västerlandets historia har varit så omvälvande, så även för Sveriges del. I detta århundrade finner vi begynnelsen till den rationella väg som för många nu verkar ha försatt oss i en återvändsgränd av naturförstöring och brist på vishet.

Vid en vägs början kan det dock finnas något som senare tappas bort. På 1700-talet hängde världen som man tänkte sig den fortfarande ihop och verkligheten hade alldeles självklart en andlig dimension, det var alla överens om. Vart tog den vägen?

Det är med stor förväntan vi hälsar LISAS välkomna tillbaka till festivalen. I denna konsertföreställning söker de tillsammans med idéhistorikern och humanekologen Per Johansson vägar ut ur den återvändsgränd allt fler upplever att vi befinner oss i. Med utgångspunkt i det svenska 1700-talets oväntat främmande tankevärld, i musikens inspirerande kraft och i det faktum att begreppen ande, anda och andning har samma rot, gestaltar trion en möjlig rikare verklighet.

Spelas: 21/8 klockan 15.00
Medverkande:
LISAS: Lisa Rydberg fiol & Lisa Långbacka accordeon
Per Johansson idéhistoriker och humanekolog
Biljettpris: 280 kronor
Längd: 70 minuter

Köp biljetter >

 

Familjeföreställning

Hemligstämplat!

En inblick i teatermagin! Hör berättelsen om två olycksdrabbade kärlekspar och deras glödande passion, stormande äventyr och hjärtskärande öden. Dessutom lurar det läskiga häxor i kulisserna!
Vi börjar i foajéerna där vi introduceras till barockteaterns värld och dess hemligheter. Sedan får vi följa med in under repetitionerna av sommarens operaföreställning Venus & Adonis | Dido & Aeneas.

Rekommenderad från 6 år. 

Spelas: 16/7 och 17/7 klockan 11.00
Medverkande:
Sara Danielsson skådespelare
Sångare ur Venus & Adonis | Dido & Aeneas
Musiker ur Confidencen Opera & Music Festival Orchestra
Olof Boman dirigent
Biljettpris: 100 kronor barn / 150 kronor vuxen
Längd: 45 minuter

Köp biljetter >