Festival O/Modernt

Festival O/Modernt

Method in Madness: Vivaldi Meets Finnish Rock
16 juni Fredag kl 18.00

LUCIANA MANCINI mezzosopran
HUGO TICCIATI fiol
MATTHEW BARLEY cello
CHRISTOFFER SUNDQVIST klarinett
MARZI NYMAN gitarr

MANU DELAGO slagverk
MARK TATLOW dirigent
O/MODERNT KAMMARORKESTER

”Visa mig en vettig människa och jag skall bota honom” lovade Jung. Under vår öppningskväll möter den glödande röde prästen den finska folk- och rockmusikens kalla vita hetta i ett teatraliskt spektakel baserad på Vivaldis galna karaktärer. Festival O/Modernt spårar den musikaliska metoden i operans galenskap, från Orlandos rasande avundsjuka till de formaliserade rutinerna i La Follia, som baseras på en vild portugisisk dans.

Return to the ‘Nothing’ of the now
17 juni Lördag kl. 16.00

MATTHEW BARLEY
GARETH LUBBE
LUCIANA MANCINI
HUGO TICCIATI

En litania av zen-liknande aforismer, gnomiska uttalanden, fragment av musikaliska insikter, John Cages LECTURE ON NOTHING fångar själen hos denne musikens lärde. Med sina tvångmässiga repetitioner drar den oss in i nuets flyktiga skönhet.

Uppläsningen av John Cages föreläsning följs av ett rundabordssamtal där festivalens artister delar med sig av sina tankar om att ”återvända till nuet” med hjälp av musiken. Det kommer även att finnas tillfälle till frågor.

The Big Return: A Universal Creation
17 juni Lördag kl. 18.00

MARY BEVAN sopran
NICK PRITCHARD tenor
BARNABY SMITH alt
LARS ARVIDSON bas
HAYDEN CHISHOLM övertonssång
GARETH LUBBE övertonssång
MATTHEW BARLEY cello

SOUMIK DATTA sarod
MANU DELAGO hang
SUKHWINDER SINGH tabla
VOCES8
HUGO TICCIATI dirigent
O/MODERNT KAMMARORKESTER
SVENSKA BLÅSSYMFONIKERNA

Från intets djup steg det ursprungliga ljudet AUM och skapade universum. Den här konserten börjar med ett indiskt mantra som leder till den första dagen i HAYDNs Skapelsen. Haydns mästerverk varvas med indiska mellanspel som med musikens hjälp berättar den hinduistiska skapelseberättelsen. Under konsertens gång får element ur Haydns Skapelsen en subtil indisk ton samtidigt som de indiska musikerna inspireras av Haydns partitur.

Once upon a time 

18 juni Söndag kl.15.00

KJERSTIN DELLERT berättare MATTHEW BARLEY cello HUGO TICCIATI fiol MANU DELAGO hangdrum GARETH LUBBE viola

Under sin uppväxt i Berlin var filmskaparen LOTTE REINIGER (1899–1981) fascinerad av kinesiska skuggspelsdockor, hon byggde till och med sin egen dockteater så att hon kunde sätta upp föreställningar för vänner och familj. Senare blev hon en framstående filmregissör i Tyskland och en pionjär inom silhuettanimation, där rollerna i filmen spelas av svarta silhuetter. Reiniger använde den här tekniken i över fyrtio filmer under sin karriär, inklusive världens äldsta överlevande animerade långfilm, Prins Achmeds äventyr (1926), som producerades ett helt decennium före Disneys Snövit (1937).Vi hyllar Reinigers magiska kreation- er i en unik resa tillbaka till barndomens fantasirika värld, där vi visar utdrag ur hennes filmer med improviserat ackompanjemang. Berättare är KJERSTIN DELLERT.

Re/Conceptions 

18 juni Söndag kl.18.00

VOCES8
HUGO TICCIATI fiol
GARETH LUBBE viola
MATTHEW BARLEY cello
HAYDEN CHISHOLM saxofon
MANU DELAGO hang
O/MODERNT KAMMARORKESTER
LILLA AKADEMIEN BARNKÖR

Efter bebådelsen besöker Maria sin äldre kusin Elisabet, som genom ett mirakel är havande med Johannes döparen. När Maria närmar sig sparkar barnet i Elisabets mage och Elisabet hälsar henne med orden: ”Välsignad är du mer än andra kvinnor, och välsignat det barn du bär inom dig”. Den unga och oskuldsfulla Maria måste plötsligt hantera händelser, som inte bara är omvälvande för henne, utan för hela mänskligheten. Hur ska hon kunna sätta ord på sina känslor? I Lukas 1:46–55 tar hon musiken till hjälp, hennes lovsång är en av de tidigaste kristna hymnerna. Festival O/Modernt återvänder till den kristna traditionens rötter och knyter samman lovsånger till Maria av VIVALDI, RACHMANINOV och TAVENER samt verk av PÄRT och VASKS som sträcker sig förbi orden till ett rent andligt ljud.

UnModern at O/modernt: The three Bs
19 juni Måndag kl. 19.00

O/MODERNT STRÅKKVARTETT
DANIEL ROWLAND fiol
HUGO TICCIATI fiol
GARETH LUBBE viola
JULIAN ARP cello
ALASDAIR BEATSON piano

Icke-modernt på O/Modernt frossar i rena, oförändrade klassiska verk. Den tredje konserten i vår konsertserie Icke-modernt kret- sar kring musikens tre stora B:n – Bach, Beethoven and Brahms. Temat återkomst utforskas intensivt i BACHs Die Kunst der Fuge, BEETHOVENs visionära och paradoxala Große Fuge och BRAHMS eggande Pianokvintett i F-moll.

Return to the roots
20 juni Tisdag kl. 19.00

DENIS GOLDBERG frihetskämpe
CHRISTOFFER SUNDQVIST klarinett
ABEL SALAOCOE cello
JOSEPH TAWADROS oud

O/MODERNT STÅKKVARTETT
DANIEL ROWLAND fiol
HUGO TICCIATI fiol
GARETH LUBBE viola
JULIAN ARP cello

Denis Goldberg (född 1933) har ägnat hela livet åt att bekämpa förtryck och tillbringade tjugotvå år i ett sydafrikanskt fängelse för sitt arbete för ANC. Festival O/Modernt återvänder till musikens folkloristiska rötter i en konsert som hyllar kampen för frihet i många olika former, inklusive BACHs Goldberg- variationer, argentinaren OSVALDO GOLIJOVs Dreams and Prayers of Isaac the Blind och verk för oud av egyptiern Joseph Tawadros.

The O/Modernt seasons
21 juni Onsdag kl. 19.00

PRIYA MITCHELL violin
HUGO TICCIATI violin
HENRIK MÅWE piano
DJ KYPSKI
AMSTEL SAXOFONKVARTETT
O/MODERNT KAMMARORKESTER

Det vore otänkbart att arrangera en festival inspirerad av VIVALDI utan att ha med hans mest berömda verk De fyra årstiderna. Festival O/Modernt ger verket sin egen prägel genom att kombinera det med PHILIP GLASS Violinkonsert nr 2 (2009), även kallad den Amerikanska fyra årstiderna, och bjuda in den sexfaldige nederländske DJ-mästaren och scratching-virtuosen DJ Kypski att skapa en unik remix av Årstiderna live på scen.

Biljettinformation

Festivalpass, 1200 kr medlemmar / 1500 kr ordinarie
Vill du köpa ett festivalpass som gäller för alla konserter? Maila info@confidencen.se, nämn gärna i mailet om du har särskilda önskemål på var du vill sitta i salongen, namn och adress.

Köp Biljetter

Ladda ner Festival programmet som PDF