Kjerstin Dellert får Kungliga Patriotiska Sällskapets Kulturavsmedalj

Kjerstin Dellert får Kungliga Patriotiska Sällskapets Kulturavsmedalj

Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för bevarande av svenskt kulturarv har 2017 tilldelats operasångerskan och teaterchefen Kjerstin Häggbom Dellert. Utmärkelsen, som anses vara den förnämligaste på detta område, överlämnades den 1 december vid en högtidlig ceremoni.

Operasångerskan och teaterchefen Kjerstin Häggbom Dellert har tilldelats Kungl. Patriotiska Sällskapets Kulturavsmedalj. Medaljen är handgjord och i 18 K guld med Konungens bild på åtsidan.

Motivering:
Kungl. Patriotiska Sällskapets Kulturarvsmedalj tilldelas Kjerstin Häggbom Dellert för att hon med stort engagemang och decenniers skickligt arbete har väckt liv i Sveriges äldsta rokokoteater Confidencen och etablerat denna som en levande teaterscen i vår egen tid.

– Jag är oerhört glad över att få Kulturarvsmedaljen för mitt arbete med Ulriksdals Slottsteater Confidencen, det är mitt livsverk och det jag är mest stolt över i min karriär. Den har inte bara skänkt mitt liv helt andra dimensioner utan också skapat något för framtiden, säger Kjerstin Häggbom Dellert. Efter mer än två hundra år i dvala är Confidencen åter en levande teater. Den förfallna salongen har återfått sin glans och fylls åter med förväntansfull publik.

På uppdrag av drottning Lovisa Ulrika, skapade arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz 1753 en teater i Ulriksdals slottpark. Stilen var rokoko och det fanns plats för 200 åskådare. Det sena 1700-talet var en blomstrande tid i svensk teaterhistoria, men efter mordet på kung Gustav III stängdes slottsteatern och föll i glömska.

Från 1920-talet har otaliga försökt gjorts för att rädda teatern. Först när Kjerstin Häggbom Dellert anslöt sig till kampen för teaterns återuppväckande och restaurering tog det verkligen fart, säger Kungl. Patriotiska Sällskapets ordförande Erik Norberg. Kjerstin Häggbom Dellert pensionerades från Operan i Stockholm 1979 efter en tre decennier lång och framgångsrik karriär som operasångerska. I november 1976 visade prinsessan Christina den förfallna teatern för Kjerstin Häggbom Dellert. Så började återupplivningen av Confidencen, Sveriges äldsta rokokoteater.

Confidencen
1976                  Kjerstin Häggbom Dellert tar sig an teatern
1965                  Stiftelsen Ulriksdals Slottsteater bildades
1935                  Teatern byggnadsminnesmärkt
1753                  Arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz skapar slottsteatern
1670-talet        Byggnaden uppförs, används först som ett ridhus

Kungl. Patriotiska Sällskapet har sedan 1700-talet stöttat utvecklingen av Sverige. 
Gustav III skrev under stadgarna 1772. Redan då utgavs bidrag till att sprida forskningsresultat mm samt belöningsmedaljer och andra hedersgåvor.

Pressmeddelandet är hämtat från Kungliga Patriotiska sällskapet.
För information kring Sällskapets pressmaterial: E-post: info@kungligapatriotiskasallskapet.se