Lovisa Ulrika 300 år: Opera och systerskap

Lovisa Ulrika 300 år: Opera och systerskap

Lovisa Ulrika 300 år: Opera och systerskap

Ödet förde dem till avlägsna hörn av Europa. Där fick de kulturliv och opera att blomstra. Deras gärningar lever kvar än i dag.

Drottning Lovisa Ulrika och hennes kvinnliga släktingar levde dramatiska liv, där maktkamp och kreativitet ofta sammanföll i operakonsten. Lovisa Ulrika grundade flera svenska kulturinstitutioner och var den första att ta opera till Sverige. Systern Vilhelmina omformade det lantliga Bayreuth till ett operacentrum och skrev egna storslagna operor. Lovisa Ulrikas systerdotter Anna Amalia gjorde Weimar till ett kulturcentrum, skrev opera med libretto av Goethe och var en viktig nyckel i utvecklingen av det tyska Singspielet. Med brev, utbyte av noter och skisser utgjorde de 1700-talets internationella kulturnätverk och höjde tillsammans den kulturella nivån på de ”avkrokar” de hamnat i. Sällan framförd musik ur operorna Argenore (1740) av systern Wilhelmina och Erwin und Elmire (1776) av systerdottern Anna Amalia.

Den Andra Operan bjuder in till en jubileumskonsert på Confidencen med operamusik och efterföljande samtal om Lovisa Ulrika och kulturklimatet hon skapade.

Konstnärligt koncept: Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar
Manus: Ditte Hammar
Framtaget notmaterial: Holger Schmitt-Hallenberg i samarbete med Vadstena-Akademien
Producent: Anna Jonsson Björck

Medverkande
Peter Spissky, violin och musikalisk ledning
Catalina Langborn, violin
Olof Ander, viola
Mime Brinkman, cello
Kristine West, flöjt
Mariangiola Martello, cembalo

Sångare presenteras inom kort

Köp biljetter